Няма как да се отрече, че външният вид има значение. Това важи с пълна сила и за уеб сайтовете. Красивият и ефективен дизайн предоставя на потребителите на уеб сайта едно приятно преживяване изпълнено с положителни емоции. Освен външният вид обаче, има и други фактори, които оказват силно влияние върху потребителите на вашият сайт а именно – неговите функционалности.

  1. Цел

Добрият уеб сайт винаги отговаря на необходимостта на потребителите. Потребителите търсят онлайн за информация, забавления от всякакъв тип или искат да се възползват от бизнеса Ви. Ето защо, всяка страница на вашият сайт трябва да има ясна цел и да гарантира приятно преживяване на потребителя и то по най-ефективният и бърз начин.

  • Комуникация и представяне на информацията

Случвало ли Ви се е да се озовете на уеб сайт, който има много съдържание, разбъркани текстове, изкачащи прозорци и тн.?

Това не са добри практики! За да постигнем един добър и ефективен резултат, текстовете, които ползваме трябва да бъдат четливи, ясни и добре стилизирани.

Заглавията трябва да бъдат ясни, подзаглавията също, разумно да се използват цитати и правилни хединги. Шрифта също има огромно значение и е добра практика да не се използва повече от един шрифт. Размера му трябва да бъде между 16 и 20 пиксела в зависимост от дизайна на сайта.

  • Цветовете

Правилно подбраната палитра от цветове също има огромно значение за потребителското преживяване (user experience). Цветовете, които използвате трябва да бъдат в баланс и хармония и да контрастират с фона за да бъде четенето по комфортно и привлекателно.

 Живите цветове трябва да се използват разумно и предвидливо, както и празните пространства. Трябва да намерите златната среда и да не прекалявате както с сбиването на текста, така и с големите празни пространства.

  • Изображения

Изображенията имат изключителна важност. Една снимка може да спести хиляди думи и затова избирането на правилните изображения за вашият сайт гарантира по – красив външен вид и професионализъм. Използвайте изображения с голяма резолюция и високо качество.

  • Навигацията

Навигацията се състои в това, колко е лесно хората да предприемат някакво действие за да преминат от едно място на друго из Вашият уебсайт. Навигацията трябва да бъде ясно видима на всички страници, с цвят и шрифт различаващ се от останалите текстове, които използвате.

  • Грид базирано оформление

Това ще рече, всяка страница в сайта Ви да бъде структурирана по идентичен начин с останалите.

Например: Главна секция с текст, под нея секция с картинка от ляво текст от дясно, след което текст от дясно картинка от ляво и последна секция с текст.

  • Мобилна версия

Мобилната версия на уеб сайта Ви е напълно задължителна, защото над 50% от общият трафик в интернет вече идва от мобилни устройства. Ако не може да дадете на вашите потребители добро преживяване през телефон или таблет, то те ще напуснат сайта Ви и няма да се върнат. По този начин губите потенциални клиенти.