Има различни подходи за онлайн реклама и маркетинг. В тази статия ще Ви запознаем с топ 15 най-добри практики за представянето и рекламирането на вашият бизнес или услуга в интернет пространството.

  1. Рекламиране чрез банери

Банерът представлява графично изображение, което се поставя в уеб сайт на трета страна с цел потребителите след клик върху него да достигнат до уеб сайта на ракламодателя (чиято собственост е банера). Този вид реклама обикновено дава добри резултати и се купува за хиляди импресии.

Този тип онлайн маркетинг се използва с основна цел на обща познаваемост на марката и придобиване на директен трафик от сайтове с много посетители.

Предимствата на този тип рекламиране са че потребителите могат да се таргетират много добре, например ако продавате хранителни добавки или фитнес уреди, за вас ще бъде най-добре да рекламирате своя продукт в сайтове на фитнес тематика.

Ефективността при този тип рекламиране е висока.

Минуса на този тип рекламиране е, че обикновено е доста скъпо.

2. Pop-Up реклами

Това са рекламите, които изкачат на потребителя докато разглежда сайта. Тези реклами са на трета страна и при клик водят до сайта на рекламодателя, като насърчават крайният потребител към някакво действие – обикновено закупуване на някакъв продукт.

Предимствата на този тип рекламиране са, бързото приложение, лесното таргетиране на аудиторията, силна степен на измеримост на ефективността и факта, че се предизвиква директен отговор на потребителите.

Недостатъците са: Нисък процент на кликове, пасивна аудитория и не висока степен на доверие на потребителите.

3. Платени статии

Практика на големите новинарски сайтове е да пишат платени статии. При този тип статии, вие заплащате на собствениците на сайта за да напишат и публикуват ваш текст, в който описвате своя услуга/продукт и насърчавате посетителите на техния сайт да се възползват от това, което предлагате.

При този тип реклама има по-висока степен на доверие в потребителите, рекламата може да достигне до много хора за кратък период от време.

Недостатъците са, че ефективността трудно може да се измери и цените на този тип услуга обикновено не са никак ниски.

4. Имейл маркетинг

Под имейл маркетинг имаме в предвид имейл маркетинга в рамките на позволеното, а не натрапчив спам.

Обикновено се използва форма за директен маркетинг, която позволява изпращане на маркетингови съобщения към определен списък от абонати.

Интернет маркетинга поддържа регулярен контакт с клиентите, генерира по точен профил на потребителите и дава възможност за обособяване на целеви групи.

Предимствата на имейл маркетинга са:

Висок процент на кликове

Бързо приложение

Лесна измеримост на ефективността

Висока степен на доверие

Лесно таргетиране

Недостатъци:

Пасивна аудитория

5. Оптимизация за търсещи машини / SEO /

Оптимизирането на уеб сайтовете за търсещи машини е от изключително голяма важност за всеки сайт в наши дни. Добрата оптимизация гарантира органичен трафик на сайта ни и това винаги довежда до повече клиенти.

При добра интернет оптимизация, потребителите сами стигат до нас и нашият продукт и го купуват. Аудиторията е активна и лесно се измерва ефективността й.

Единственият недостатък на оптимизацията за търсещи машини е, че обикновено тя е сравнително бавна. Отнема време и усилия докато сайта се класира добре при определени ключови думи и затова е важно да използваме правилните и утвърдени СЕО практики при всяко едно действие в нашият сайт.

6. Установяване на партньорства

Установяването на взаимоотношения с организации или уеб сайтове, с подобна на вашата тематика с цел взаимна полза винаги дава положителни резултати.

Обичайните партньорства включват съвместни промоции, обмяна на линкове, съвместна работа по маркетингови кампании.

Предимствата на партньорствата са, че водят до висока степен на доверие в крайните потребители, а недостатъците – че е трудно да се измери ефективността.

7. Социалните мрежи

Социалните мрежи – Facebook, Twitter, YouTube, Instagram и други предлагат уникални възможности за маркетинг и реклама. Използването на техните инструменти за рекламиране гарантира положителни резултати и бързо и лесно достигане на правилната аудитория. Това са неща от основно значение за постигането на успешен маркетингов модел.

Недостатъците са, че цените на тези услуги, предлагани от социалните мрежи са високи.