Ако уеб сайтът Ви е бавен и кара клиентите да чакат, то парите им ще накарат и Вас да чакате.

Питали ли сте се дали…

Скоростта на зареждане на Вашия уеб сайт е важна?

Само 1 секунда забавяне на скоростта за зареждане, би довело до 11% по-малко преглеждания на страниците в сайта, 16% по-ниска удовлетвореност на потребителя и 7% загуба на реализации.

Нормалното зареждане на уеб сайт е до 3 секунди. Няколко допълнителни секунди по-бавно зареждане на Вашия сайт, могат да окажат пагубно влияние върху възможността да ангажирате посетители и да реализирате продажби.

Това означава, че по-бързото зареждане на уеб сайта е от съществено значение, както за по-добрата SEO оптимизация на сайта и доброто му класиране в Google, така и за неговите потребители, търсещи информацията, която предлагате.

Как да тествате времето на зареждане на уеб сайта си?

Има много и различни инструменти за тестване на скоростта на сайт, с помощта на които може да проверите скоростта на Вашата уеб страница. Всеки инструмент показва оценка на бързината и времето на зареждане на сайта и предлага възможни решения за оптимизиране на елементите, които бавят зареждането му. Най-известните инструменти са:

  • PageSpeedInsights
  • GTMetrix

Как да ускорите зареждането на вашия сайт?

Подобряването на скоростта и времето на зареждане е сложен процес, засягащ главно SEO оптимизацията на сайта, конфигурирането на мрежата и някои хостинг настройки.

По-бърза скорост на зареждане на уеб сайт в 5 стъпки.

Изборът на бърз и надежден хостинг е основен фактор за по-бърз уеб сайт или онлайн магазин. Има много хостинг компании, които предлагат добри ресурси и характеристики, включващи високо ниво на защита, резервни бекъпи на сайта, инструменти за SEO оптимизация, избор на PHP версия, PHP настройки и др. Нашият съвет към вас е да избирате внимателно и разумно вашият хостинг и да не се хващате за най-евтините хостинг компании, защото ако хостинг компанията, на която сте се спрели не е добра, то е възможно да имате много проблеми със своя сайт.

Ограничете броя на плъгините в сайта

Деинсталирайте всички изключени плъгини в сайта и ограничете по възможност броя на работещите такива.

Големият брой плъгини в WordPress е една от основните причини за по-бавно зареждане на сайта, тъй като повечето от тях създават допълнителни файлове за обработване и зареждане, които натоварват работата на сървъра.

Имайте предвид това, че колкото повече плъгини използвате, толкова повече ще се увеличи броя на JS и CSS файловете, което ще повлияе негативно на скоростта на сайта.

Минимизиране и комбиниране на JS, CSS и HTML файлове

Старайте се да качвате оптимизирани файлове и код във вашият сайт. Колкото по семпла е структурата на вашият сайт, толкова по-добре.

Големият брой JS и CSS файлове увеличава броя на заявките, които сайтът Ви прави всеки път, когато бъде зареден.

Ако имате прекалено много JS и CSS файлове е добре да намалите броят им, като ги минимизирате и комбинирате. Това намалява размера на всеки файл, както и общия брой файлове. Минимизирането представлява премахване на част с ненужното форматиране на файла – интервал, нов ред и излишен код, като по този начин го компресира и намалява неговия размер, което от своя страна ускорява зареждането му.

Оптимизиране на изображенията

Броят и размерът на изображенията в сайта също оказват влияние върху скоростта на зареждане. Ако в някоя страница от сайта имате изображение с голям размер, това може да забави времето за зареждането й. Пълната оптимизация на изображенията в сайта може да бъде доста трудна, тъй като се предполага, че вече имате голям брой качени изображения, които трябва да обработите.

Как да оптимизирате вашите изображения?

Използвайте софтуер за редуциране на размера на изображенията преди да ги качвате. Има изключително много полезни програми, които вършат тази работа. Чрез тях може да намалите размера на снимка до 10 пъти.

Lazy Loading

Зареждане на изображения В буквален превод, Lazy Loading е мързеливо зареждане. Функцията на този плъгин е да отложи инициализирането и зареждането на елемент от сайта до точката на видимост. Т.е. ако използвате Lazy Loading, ще се заредят само тези изображения, които са видими в момента на разлистване и скролване. Това ще ускори значително скоростта на сайта, тъй като не се налага да бъдат заредени първоначално всички изображения наведнъж.

 GZIP компресия

 Какво представлява GZIP компресията?

При зареждане на Вашия сайт, сървърът трябва да предостави всички нужни файлове и данни от сайта, за изтегляне от браузера. Колкото по-голям е размера на тези файлове, толкова по-бавно те ще се заредят от браузъра.

Функцията на Gzip е да компресира тези файлове, преди да ги изпрати до браузъра. Това може да намали размера на страницата до 70% и да ускори значително зареждането на сайта.

В заключение

Mоже да кажем, че е от изключителна важност да използвате надежден и сигурен хостинг, да внимавате какви файлове и плъгини използвате както, да правите често одит на състоянието на сайта си, да преглеждате файловете и структурата му както и да внимавате с инсталирането на нови плъгини и с добавянето на нови снимки и при качването им те винаги те да бъдат с оптимизиран размер.