В 21 век, социалните медии трайно са се настанали в живота и всекидневието на всеки човек. Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest и други социални мрежи биват посещавани от милиони хора всеки ден и намират своето значение в живота на всеки един от тях. Освен свързването с приятели, познати, хора с общи интереси, бизнес партньори, клиенти, таргет групи и други, социалните мрежи дават и възможността за развитие на бизнес в мрежата.

Twitter

Twitter е един от най-популярните сайтове, който се ползва от милиони хора по целият свят. Основната му функция се характеризира в това да насърчава потребителите му да споделят различна информация под формат ана туитове. Интересното при туитър е, че той може да се използва за да подобри вашата маркетинг дейност, повишавайки вашата сео оптимизация. Туитър предоставя специален наръчник за използването му за бизнес цели и маркетинг.

Facebook

Фейсбук е най-популярната социална мрежа в целият свят. Имайки над милиард потребители той измества дори Twitter със своята популярност. Пърчонавално, фейсбук е бил създаден с идеята да подобри комуникацията между собствените си членове, но в последствие бързо се превръща в изключително ефикасен инструмент за насърчаване на бизнеса и маркетинга.

Фейсбук предоставя много инструменти, чрез които да може да подпомогне вашият онлайн бизнес, като  маркетинг реклама, страница за реклама, бизнес страница, избор на таргет група за вашата реклама, много подробни отчети на аудиторията и интересите й.

Pinterest е друга социална мрежа, която придобива популярност в последните години. Тя позволява на своите потребители да споделят различни изображения, графики и новини и да ангажират аудиторията от хора, които имат инерес от конкретния бизнес.

LinkedIn

LinkedIn е друга социална мрежа, която подобно на Facebook и Twitter бива използвана от милиони потребитеил. Различното при нея обаче е, че тя представлява сайт, който се използва за социални контакти с провесионалисти. Тази социална мрежа дава възможност на своите потребители да осъществят контакт с професионалисти в различни области, както и да си намерят работа.

LinkedIn също така може да се използва и за бизнес маркетинг и е допринесъл изключително много за развитието на много и различни популярни компании в технологичните области. Тази социална мрежа е насочена към развитието на професионалните умения на своите членове и подпомага реализацията им в целия свят.

Youtube

Youtube е най-известният сайт за споделяне на видео съдържание. Интересни факти за Youtube са, че за 10 секунди в него се събират над 444,444 виждания, качва се над 64 часа съдържание и се гледат над 22,222 часа от всички клипове, които са качени в сайта. Сами по себе си тези цифри говорят много.

Youtube, също предлага разнообразие от начини за подпомагане на онлайн бизнеса. Видео съдържанието се приема по-добре от потребителите, защото то ги ангажира много повече от обикновен текст. Правилното използване на Youtube и видео съдържанието може значително да подобри вашия авторитет на пазара.

Youtube, предлага и партньорски програми, които освен, че ви дават достъп до много повече инструменти в сайта, ви дават и възможността да монетизирате вижданията на вашите клипове. С други думи, Youtube начислява реални пари възоснова на преглежданията на вашето видео съдържание. Така колкото по-голяма аудитория ангажирате, толкова по-голяма сума ще се начисли във вашият онлайн портфейл.